НАТУРОПАТИЯ – ЩО Е ТО?

 В последните десетилетия основните принципи в грижата за здравето претърпяха същинска еволюция. Днес сме почти единодушни, че нашето тяло притежава забележителни способности за самоизцеление. Именно на това убеждение е основана и съвременната медицинска система – натуропатията. Буквалният превод на термина „натуропатия“ означава природно лечение. Тя се основава на разбирането, че тялото, духът, емоциите и социалните фактори са взаимообвързани в непрестанна и динамична система.

Лекарите натуропати гледат на пациента като на цялостна взаимосвързана система и поддържат здравето чрез природни нетоксични способи – здравословно хранене, билколечение, дишане, промени в начина на живот, психологически практики и много други. Основната цел на натуропатичното лечение е постигането на оптимално здраве, а не просто премахването на симптомите.      

Пръв въвежда термина „натуропатия“  германецът Benedict Lust, който през 1902 г. основава първия колеж по натуропатична медицина в САЩ. Но всъщност философските принципи на природната медицина се коренят в древността и черпят от мъдростта на хилядолетни лечебни традиции – индийската аюрведа, китайския даоизъм, гръцкия Хипократизъм и др. С други думи, тази система е издържала проверката на времето.

Ето кои са основните принципи на натуропатията:

  1. Природата притежава целебни сили – vis medicatrix naturae

Човешкото тяло притежава огромен потенциал да се самоизлекува и основната роля на лекаря е да подпомогне и насърчи този процес чрез природни и нетоксични средства.

  1. Открий и лекувай причината – tolle causatum

Лекарите, практикуващи натуропатия търсят скритите причини на едно заболяване, а не потискат неговите симптоми. Те приемат, че симптомите са физиологичен израз на борбата на организма с болестта. Истинските причини трябва да се търсят на физическо, психо-емоционално и духовно ниво.

  1. Преди всичко не вреди – primum non nocere

Лекарят натуропат цели да не причини вреда в процеса на лечение и използва безвредни и ефикасни природосъобразни способи.

  1. Лекувай пациента като едно цяло (холистично лечение) – Tolle Totum

Лекарите натуропати възприемат пациента като единно цяло – сложен комплекс от физически, психо-емоционални, духовни, социални и др. фактори.

  1. Лекарят е учител – Docere

Лекарят натуропат е преди всичко този, който учи, окуражава, мотивира и вдъхновява пациентите си да се грижат за своето здраве. Насърчава ги да мислят за житейската си нагласа, за начина на живот, за храненето, за баланса на емоциите и умствената си нагласа.

  1. Профилактиката е най-добрият лек – Praevenire

Лекарите натуропати са специалисти по превантивна медицина. Профилактиката върви ръка за ръка с образованието и създаването на здравословни навици.

  1. Постигане на здраве и хармония между ум, дух и тяло (wellness) –

Лекарите натропати се стремят да помогнат на пациентите си да постигнат по-висока степен на тази хармония, независимо от това какво е страданието им.  

Натуропатичната медицина включва най-разнообразни лечебни практики – хранене, фитотерапия, хомеопатия, Шуслерова терапия, нутритерапия, апитерапия, традиционна китайска медицина и акупунктура, цветотерапия, водолечение, физиотерапия, кинезитерапия, мануална терапия, остеопатия, психотерпия и др.

Освен че може да бъде основно или единствено лечение в голям процент от случаите, натуропатията служи и като допълваща, комплементарна терапия. Това важи особено за тежките или напреднали хронични заболявания, които изискват консервативно и/или хирургично лечение. Например пациент със сърдечна недостатъчност ще продължи да приема назначените от кардиолога си медикаменти, но добавянето на висококачествена омега-3, ко-ензим Q10 и карнитин, препоръките за хигиено-диетичния режим могат значително да повишат качеството му на живот и да удължат живота му.

Бъдете здрави и живейте в радост!

Д-р Дани Карабелова

Originally posted 2023-10-11 19:50:04.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *