НАИСТИНА ЛИ СМЕ ПО-ЗДРАВИ, КОГАТО СМЕ ЩАСТЛИВИ?

„Щастието е смисълът и предназначението на живота, истинската цел на човешкото съществуване.“

Древногръцкият философ Аристотел е казал тези думи преди повече от 2000 години и те остават верни и днес.

Щастието е широко понятие, което описва преживяването на положителни емоции, като радост, удовлетворение и благодарност.

Последните изследвания показват, че да бъдеш по-щастлив не само те кара да се чувстваш по-добре – то всъщност носи множество потенциални ползи за здравето.

 • Да бъдеш щастлив насърчава набор от навици в начина на живот, които са важни за цялостното здраве. Щастливите хора са склонни да се хранят по-здравословно, с по-висок прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и да упражняват редовната физическа активност.

Проучване на повече от 7 000 възрастни установи, че хората с положителна нагласа са с 47% по-склонни да консумират пресни плодове и зеленчуци, отколкото по-малко позитивните участници и с 33% по-склонни да бъдат физически активни с 10 или повече часа физическа активност седмично. (1)

 • Нещо повече, да бъдеш по-щастлив може също да подобри навиците и качеството на съня, което е важно за концентрацията, производителността и поддържането на здравословно тегло. (2)

Едно проучване на над 700 възрастни установи, че проблемите със съня са с 47% по-чести при тези, които съобщават за ниски нива на положително благосъстояние.

 • Изпитването на радост съдейства за укрепване на имунната система

Здравата имунна система е важна за цялостното здраве. Изследванията показват, че да бъдеш по-щастлив може да помогне да поддържаш имунната си система силна и за намаляване на риска от развитие на настинки и инфекции на дихателните пътища.

Едно проучване при над 340 здрави хора разглежда риска от развитие на настинка, след като доброволците са получили риновирус чрез капки за нос. Най-малко щастливите хора са били почти три пъти по-склонни да развият симптоми на настинка в сравнение с по-щастливите. (3)

Макар още да не са известни механизмите, повлияващи този процес, това може да се дължи на въздействието на щастието върху дейността на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза, която регулира имунната система, хормоните, храносмилането и нивата на стрес.

Нещо повече, щастливите хора са по-склонни да правят здравословни избори в ежедневието си, което играе роля в поддържането на имунната система силна. Това касае по -специално здравословни хранителни навици и редовна физическа активност.

 • Помага за справянето със стреса

Да бъдеш щастлив може да помогне за намаляване на нивата на стрес. Хроничният стрес причинява повишаване на нивата на кортизола, хормон, който допринася за много от вредните ефекти на стреса, включително нарушен сън, наддаване на тегло, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Редица проучвания показват, че нивата на кортизол обикновено са по-ниски, когато хората са по-щастливи. (4)

Всъщност едно проучване при над 200 възрастни даде на участниците поредица от стресиращи лабораторни задачи и установи, че нивата на кортизол при най-щастливите индивиди са с 32% по-ниски, отколкото при нещастните участници (5).

 • Може да помогне за намаляване на болката

Редица проучвания установяват, че по-доброто положително благосъстояние може да намали болката и сковаността, свързани с артрит (дегенеративно възпалително заболяване на ставите).

Да бъдеш щастлив може също да подобри физическото функциониране при хора с артрит.

Ето няколко научно доказани начина да внесете повече радост в живота си:

 • Изразявайте благодарност: Можете да увеличите щастието си, като се съсредоточите върху нещата, за които сте благодарни. Един от начините да практикувате благодарност е да записвате три неща, за които сте благодарни в края на всеки ден.
 • Бъдете активни: Аеробните упражнения, известни също като кардио или HIIT-тренировките, са най-ефективният вид упражнения за увеличаване на щастието. Разходките или играта на тенис не само ще бъдат полезни за вашето физическо здраве, но и ще ви помогнат да подобрите настроението си.
 • Осигурете си добра нощна почивка: Липсата на сън може да има отрицателен ефект върху вашето щастие.
 • Прекарвайте време навън: Излезте на разходка в парка или си изцапайте ръцете в градината. Необходими са само пет минути упражнения на открито, за да подобрите значително настроението си.
 • Доверете се на ароматерапията: арома-масажът или дифузирането на етерични масла от лавандула, илан-иланг, портокал, нероли, ветивер, бергамот, роза може да направи чудеса за настроението ви и да ви върне в баланса.
 • Медитирайте: Редовната медитация може да увеличи щастието и също така да осигури множество други ползи, включително намаляване на стреса и подобряване на съня.
 • Изберете по-здравословна диета: Проучванията показват, че колкото повече плодове и зеленчуци ядете, толкова по-щастливи ще бъдете. Освен това балансираната диета подобрява здравето в дългосрочен план.

Научните доказателства сочат, че щастието може да има големи ползи за вашето здраве:  насърчава здравословния начин на живот, помага в борбата със стреса, засилва имунната ви система, защитава сърцето ви и може да намали болката.

Нещо повече – ако изпитвате повече радост в ежедневието си, може дори да увеличите продължителността на живота си.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере какъв е механизма, няма причина да не започнете да приоритизирате щастието си СЕГА.

1 – Връзка между здравословния начин на живот и психологическото благосъстояние при литовски възрастни на възраст 45-72 години: проучване на напречното сечение – PMC (nih.gov)

2 – Ефекти от лишаването от сън върху производителността: мета-анализ – PubMed (nih.gov); Една нощ на загуба на сън уврежда иновативното мислене и гъвкавото вземане на решения – PubMed (nih.gov)

3 – Емоционален стил и чувствителност към обикновена настинка – PubMed (nih.gov)

4 – Стресорите и настроението, измерени моментно, са свързани със секрецията на кортизол в слюнката – PubMed (nih.gov)

5 – Положителен ефект и свързани със здравето невроендокринни, сърдечно-съдови и възпалителни процеси – PMC (nih.gov)

Бъдете здрави и живейте в радост!

Д-р Дани Карабелова

Originally posted 2023-10-11 19:58:39.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *