Желязото във вашата диета като тийнейджър е пряко свързано с по-добра мозъчна дейност, когато пораснете!

боровинка

Сиропът БОРОВИНКА ВИТАЛ на VIVASAN е любим на всяка бременна, на всяка жена с анемия, на вегетарианците и майките, загрижени за физическото здраве и умственото развитие на децата си. И има защо! В моята практика непрекъснато се убеждавам, колко по-бързо и ефективно е лечението, ако назнача природен продукт с отлична биодостъпност, лишен от нежеланите лекарствени реакции, отколкото ако препоръчам синтетичния аптечен лекарствен препарат.

Тази вкусна напитка е произведена по уникална технология, запазваща и концентрираща всички нутриенти от боровинките. Особено е подходяща за:

  • бременни жени
  • вегани и вегетарианци
  • хора, натоварващи очите си (студенти, ученици, работа на компютър)
  • злояди деца
  • изтощени от боледуване, физическо, умствено или психическо натоварване, след травми и операции
  • болести на обмяната – диабет, подагра
  • хронични възпалителни и автоимунни заболявания   

Сиропът БОРОВИНКА ВИТАЛ на VIVASAN е безспорно е най-доброто средство за повишаване нивото на желязото и профилактика на желязодефицитна анемия, което съм ползвала в над 20-годишната си практика!

Сиропът е подходящ от 2-месечна възраст. Безценно е да се добавят по няколко капки при всяко хранене в лъжичка адаптирано мляко или кърма с постепенно увеличаване на дозата. Още повече, че кърмата е бедна на желязо и витамин С, което излага бебето на дефицит, докато се въведат месото и жълтъка.

Желязото е жизненоважно за мозъчната функция. Дефицитът на желязо е добре известна причина за нарушено когнитивно, езиково и двигателно развитие. Децата с дефицит на желязо, често в резултат на лоша диета, постигат по-слаби резултати по математика и на езикови тестове. Дори при привидно здрави млади възрастни вариациите в нивата на желязо корелират с целостта на мозъчната структура. 

Като се имат предвид такива ефекти, Пол Томпсън от UCLA (Калифорнийския университет, Лос Анджелис) и колегите му решават да „проверят дали и сред здравите деца вариращите нива на желязо, са от значение.“

Екипът измерва нивата на серумен трансферин (по-надеждна мярка за наличното желязо) при подрастващите и след това извършва сканиране на мозъка, когато тези тийнейджъри достигнат ранните си двадесет години. Наред с други неща, екипът разгледа функцията на миелина, използвайки техника, наречена дифузионно тензорно изображение, и установи силна положителна корелация между нивата на тийнейджърското желязо и целостта на миелина при над двадесет годишните.

„Ние сме много изненадани, колко голяма е разликата в мозъка ви, ако имате добри нива на желязо във вашата диета, докато се развивате“, каза Томпсън. „Най-простото послание е, че желязото във вашата диета като тийнейджър е свързано с по-добра мозъчна дейност, когато пораснете.“

При кърмачета и деца недостатъчното желязо в диетата е свързано с намалено ниво на желязо в мозъка и с промени в поведението и когнитивното функциониране. Iron in the Brain: An Important Contributor in Normal and Diseased States

Domingo J. Piñero, James R. Connor

https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1105543109 

Бъдете здрави и живейте в радост!

Д-р Даниела Карабелова, Холистичен център СВЕДАН

боровинка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *